Emla krema: upute za uporabu, kontraindikacije

Emla krema – kozmetika bez boli

Emla krema je anestetik koji se koristi za anesteziju sluznice i kože. Ovaj lijek široko se koristi za anesteziju tijekom različitih kozmetičkih postupaka:

 • kemijsko piling, lasersko podmazivanje, korekcija ožiljaka, uklanjanje tetovaža;
 • subkutane primjene različitih lijekova u okviru estetske medicine;
 • obavljanje različitih vrsta neželjenog uklanjanja dlačica;
 • lasersko uklanjanje paukovih vena.

Anestetika Emla se slobodno prodaje u ljekarnama i sadrži detaljne upute za uporabu, koje treba pročitati bez iznimke prije uporabe.

Opće informacije o kremi

Švicarski lijek pod trgovačkim nazivom Emla proizvodi se u obliku krema ili TTC, koji je mekani oblik doziranja u obliku flastera natopljenom 5% Emla emulzije na fleksibilnom supstratu s polaganim otpuštanjem aktivnih tvari.

I iako neki potrošači bez posebnog obrazovanja mogu tvrditi da koriste Emla mast ili gel, ali zapravo koriste kremu.Kupi u ljekarni može biti u aluminijskoj cijevi od 5 grama ili 30 grama. To je homogena bijela konzistencija i ima u sastavu (na temelju 1 grama vrhnja):

 • lidokain hidroklorid – 25 mg;
 • prilocaine – 25 mg;
 • makrogol 400 – 19 mg;
 • karbopol – 10 mg;
 • kaustična soda – 5,2 mg;
 • pročišćena voda – do 1 gram.

Dakle, učinkovito krema djeluje kroz glavne sastojke, koji su anamidni anestetici. Koliko Emla anestezija funkcionira ovisi o tome koliko je grama droge upotrijebljeno i koliko dugo je bilo na tretiranoj površini.

Ako raspršite kremu na površini netaknute kože i ostavite ga 60-120 minuta, možete računati na 60 minuta pune anestezije nakon apsorpcije glavnih komponenti. Svaki aktivni sastojak se apsorbira prilično polako. Proces se ubrzava u bolesnika s kroničnom neurogensko-alergijskom vrstom bolesti, koji se javljaju s razdobljima remisije i pogoršanja.

Indikacije i kontraindikacije

U takvim je slučajevima prikazano da se Emla koristi:

 1. Kada trebate lokalno umiriti kožu prije uvođenja posebnih ljekovitih ili kozmetičkih proizvoda, uzimajući bušenje, prije epilacije,s kateterizacijom krvnih žila ili uklanjanjem benignih tumora na koži.
 2. Uklanjanje purulentnog izlučaja i nekrotičnih masa u čirima donjih ekstremiteta.
 3. Ako se pretpostavi bolna manipulacija genitalija, lijek se koristi za lokalnu anesteziju sluznice.

U općoj medicinskoj praksi ovaj lijek zauzima vrijedno mjesto, no za kozmetiku to je pravi nalaz. Međutim, ona također ima određene kontraindikacije kada se koristi:

 • individualna netolerancija ulaznih komponenti;
 • methemoglobinemija (stanje karakterizirano povećanim sadržajem oksidiranog hemoglobina u hipoksičkoj krvi i tkivu);
 • prerano rođena djeca do 37 tjedana trudnoće.

Emla krema tijekom trudnoće nije kontraindicirana, međutim, treba imati na umu da nije provedeno dovoljno istraživanja s obzirom na ovu kategoriju žena. No, kao rezultat testiranja na životinjama, nije otkriven negativan utjecaj na razvoj djeteta u maternici, a proces porođaja nije bio kompliciran.

Osim toga, utvrđeno je da i anestetik s razumnim terapeutskim dozama prelazi u majčino mlijeko u količinama koje su sigurne za bebu.Ipak, trudnice i dojilje troškovi prije korištenja ove kreme konzultirati svog ginekologa, tako da je mogao, nakon analize sve moguće rizike i koristi koje bi mogle dati zeleno svjetlo za korištenje lijeka ili preporučiti da se suzdrže od njega.

Značajke aplikacije

S obzirom na zadatke i svrhu, primjena se uglavnom razlikuje od sloja primijenjenog agensa i vremena primjene. Najpopularnija kod kuće Emla koristi za uklanjanje dlačica.

Pri primjeni kreme trebate slijediti ove preporuke:

 1. Područje kože, koje će se obrađivati ​​s vrhnjem, temeljito oprati krpom i osušiti.
 2. Otvorite bocu pritiskanjem kapice. Prava količina kreme treba nanijeti na problematično područje s debelim slojem.
 3. Otvorite naljepnicu s okluzijom ili koristite kopču.
 4. Držite zavoj tako da krema nije istisnuta ispod njega.
 5. Uočite vrijeme kada je krema primijenjena.
 6. Nakon 1 sata uklonite zavoj i uklonite ostatke kreme.
 7. Primjena kreme već je anestetik, pa možete započeti kozmetičke postupke.

Budući da svi ljudi imaju različitu osjetljivost i prag boli, na vama je odlučiti koliko ćete zadržati aplikaciju. Neki uspješno primjenjuju Emlu za uklanjanje dlaka od depilator, nakon što je održao samo 40 minuta. Isti postupak treba provesti prilično brzo, jer nakon 1 sata učinak djelovanja kreme je neznatno slabljen.

Nuspojave i predoziranja

Vrlo je ugodno za korištenje ovog lijeka za mnoge bolesnike, međutim, pojavljuju se nuspojave:

 1. Često postoje lokalne reakcije – koža postaje blijeda ili crvena, a također se može vidjeti i oteklina.
 2. Ponekad razgovarajte o laganom svrbež i gori odmah nakon primjene.
 3. Rijetko se može pojaviti neizljepljivi osip u obliku mjesta ili petehija, osobito kod pedijatrije u prisustvu atopičkog dermatitisa i infekcije kože virusom boginja.

U slučajevima predoziranja može doći do sljedećeg:

 • povećana nervozna razdražljivost;
 • depresija disanja i srčane aktivnosti, hipotenzija mišića, opća slabost;
 • nakupljanje oksidiranog hemoglobina u krvi u djetinjstvu.

Prva pomoć za predoziranje kreme uključuje uklanjanje tog dijela lijeka iz kože koja još nije imala vremena da se apsorbira.Ako se središnji živčani sustav manifestira (konvulzije, opća letargija, mišićna hipotonija, ravnodušnost prema onome što se događa oko njih), preporuča se simptomatska terapija (primarna prevencija konvulzija, mehanička ventilacija pluća).

Ako se oksidirani hemoglobin diže u krvi, onda se metilenska plava koristi kao supstanca koja potiskuje djelovanje anestetika. Pacijent koji je naišao na opijenost mora biti pod nadzorom stručnjaka u roku od 24 sata.

Opis lijeka pokazuje da je, iako je vrlo učinkovit alat zbog svoje kompozicije, ali ako želiš dobiti pravi anestetički učinak, treba ih koristiti mudro. Ali, ako sve dobro napravite prema uputama, za zloćudno ćete zaboraviti na nepodnošljivu bol tijekom nekih kozmetičkih postupaka.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: