Što je bolje fotoepilacija ili lasersko uklanjanje dlaka: usporedba postupaka uklanjanja dlaka

Koja je razlika između laserskog uklanjanja dlačica i fotoepilacije?

Znanstvenici proučavaju svojstva lasera više od 50 godina. Ovi uređaji su pronašli svoju primjenu u različitim područjima života. Nedavno su laseri korišteni u kozmetici.

Postali su pouzdani asistenti u uklanjanju dlačica u problematičnim područjima. Osim toga, novu metodu karakterizira visoka učinkovitost u usporedbi s onim vrstama kao što su voštanje i šugiranje.

Bit svake metode

Metode foto depilacije i lasersko uklanjanje dlaka imaju malu razliku, a stručnjacima neće biti teško odrediti što je najbolje za vašu kožu. obično Prva metoda primjenjuje se na fer kožu s tamnom kosom., Metoda usmjerene laserske zrake je primjenjiva na gotovo bilo koju boju kože, tako da je svestrana.

Obje metode temelje se na štetnim djelovanjima svjetlosne zrake ili lasera na stabljici i korijenu kose.

Kosa sadrži melanin, koji apsorbira određenu valnu duljinu svjetlosti, zagrijava se na temperaturu od 70-80 ºê.

Na ovim temperaturama krv u posudama koje hrane kosu koagulira, folikul propada i kosa pada nakon nekog vremena i nikada više ne raste na ovom mjestu.

informacije, Za maksimalno učinkovito uklanjanje dlaka, nekoliko se dlačica mora obaviti u intervalima od 25 do 40 dana.

Glavna razlika između laserskog uklanjanja dlaka i fotoepilacije je razlika u rasponu emitiranja svjetlosti. Prva metoda temelji se na emisiji svjetlosne zrake specifične valne duljine (700 – 800 nm). Ona stvara usmjereno ultraljubičasto zračenje, koje apsorbira melanin, zagrijava i uništava kosu, a ne ostavljajući opekline na koži.

Važno je shvatiti da koža sadrži melanin, ali prije početka postupka, kozmetičar odabire takav intenzitet i valnu duljinu emitirane svjetlosti da se apsorbira pigment kože i stoga ga ne naškoditi.

Postoje četiri vrste lasera koji su pronašli svoju primjenu u kozmetici:

 • rubin – najčešće se koristi za fer kožu. Najsigurnija vrsta lasera. Rizik od opekotina se smanjuje na gotovo nulu.
 • Alexandrite i dioda – Nanesite na kožu s laganim tan. U tom slučaju, koncentracija melanina je veća nego kod svijetle kože, pa će intenzitet zračenja biti malo veći.
 • neodimij – koristi se za osobe s jakim tan.Takav laser oštećuje ne samo stanice koje sadrže melanin, nego i posude koje hrane bradavicu kose. Štoviše, ova vrsta zračenja može čak uništiti bijele dlake na mračnom tijelu.

Kada je lasersko uklanjanje dlačica usmjereno na određeno mjesto. Kad svjetlosni impuls zagrijava i ubija kosu, zraka se preusmjerava na sljedeću. Ova metoda je učinkovitija od fotoepilacije, a zahtijeva i manje postupaka.

U suvremenim uređajima za uklanjanje lasera od dlana nalazi se detektor melanina, koji automatski usmjerava svjetlosnu zraku na određeno područje. Stoga, kozmetičar mora slijediti samo proces, nije potrebno usmjeriti svjetlosnu zraku na pojedinačne dlake.

Zanimljivo je! Po prvi put je lasersko uklanjanje dlaka provedeno 1997. godine.

Nemoguće je sa sigurnošću reći koja je epilacija bolja: laserska ili fotoepilacija. Za svaku osobu, jedna ili druga metoda je bolja, ovisno o vrsti kože. Također za svaku metodu, njihove cijene za sesije. Na primjer lasersko uklanjanje dlaka je malo jeftinije i zahtijeva manje sjednica.

Glavna razlika između fotoepilacije i laserskog uklanjanja dlaka je u intenzitetu i valnoj duljini emitirane zrake, kao iu području obrađene površine.Metoda fotoepilacije ili fototermolize temelji se na emisiji fotonske zrake (svjetlosti) s valnom duljinom u rasponu od 500 do 1200 nm. Koristeći tako širok raspon valova, može nositi velika područja tijela u isto vrijeme.

Nakon podizanja određenog intenziteta svjetlosti, usmjerena je na tretirano područje kože. Melanin apsorbira određenu valnu duljinu od raspona koji odgovara njegovoj apsorpciji. Stoga, koristeći ovu metodu, nije potrebno odabrati frekvenciju zračenja.

Razlika između lasera i fotoepilacije u dijelovima tijela

Prije svega, razlika između foto epilacije i laserskog uklanjanja dlaka je u području obrađene površine tijekom postupka.

S fotoepilacijom ovo područje je 2-5 cm2. Kada se lasersko uklanjanje dlačica svaku kosu obrađuje odvojeno, postupak traje više vremena.

Za uklanjanje dlaka s velikog područja, kao što su noge, leđa, fotoepilacija je bolja, I za područja tijela s malom površinom kose, možete primijeniti metodu laserskog uklanjanja dlaka.

važna! Tijekom epilacije, moraju se nositi posebni zaštitni naočale.

Ove tehnike, koje se temelje na fokusiranju svjetlosne zrake, savršeno uklanjaju kosu pod rukama, na licu, nogama i na intimnom području.Neke žene nakon 50 godina imaju problema s folikulima kose na licu.

Kozolozi kažu da će, nakon nekoliko sesija takve terapije, problem nestati i neće više biti uznemirujući.

Učinkovitost postupaka

Laserska i fotoepilata u usporedbi s epilacijom voska mogu se više zauvijek riješiti kose na određenom području, što se razlikuje od starijih i neučinkovitih tehnika.

Kada koristite alexandrijski laser, vlasi počnu padati gotovo odmah nakon sesije. Ako je postupak izveden pomoću diode aktivnog medija, kaputa će nestati nakon 5-10 dana.

Nemojte pokušavati ukloniti dlačice sive boje, budući da praktički nemaju pigment boje i nisu podložni svjetlosti. Čak i metoda fotoepilacije sa širokim rasponom valnih duljina neće pomoći. Međutim, ako koristite fototermolizu za normalnu kosu, oni će početi aktivno pasti nakon 1-2 tjedna.

Za foto i lasersko uklanjanje dlaka, učinkovitost ovih postupaka za različite tipove kože i kose, pogledajte ovaj videozapis:

Usporedba boli

Ako ste fizičar, odmah ste nagađali da je bol fotoepilacije i laserskog uklanjanja dlaka beskorisna usporediti jer su isti. I sve to zbog činjenice da se obje metode temelje na terapiji svjetlosnim zrakom, a samo mala razlika u intenzitetu zračenja može dodati nelagodu tijekom epilacije jednom ili drugom metodom.

vijeće! Tijekom kritičnih dana koža postaje osjetljivija, tako da tijekom tog razdoblja ne biste trebali ukloniti dlačice.

No, prije početka sjednice, kozmetičar primjenjuje poseban anestetički gel na tretiranom području. Smanjuje nelagodu prilikom izlaganja svjetlu.

također Koristite snažne tokove hladnog zraka. Sve to smanjuje bol na minimum.

Pacijenti s tamnim bojama često se žale na bol. To je zbog činjenice da uklanjanje takve kose zahtijeva intenzivnije zračenje, koje generira diodu ili neodimijski laser.

kontraindikacije

Prije nego što posjetite kozmetičara, morate se pobrinuti da li možete ukloniti dlačice metodom ili drugom. Postoje kontraindikacije za fotoepilaciju:

 • alergijske reakcije kože do intenzivnog svjetlosnog toka;
 • akutne bolesti srca i krvnih žila;
 • neke kronične bolesti (lihen planus, lupus erythematosus, skleroderma, ekcem, vaskulitis, psorijaza);
 • herpesa;
 • keloidna bolest;
 • onkologija;
 • helminta infekcije;
 • trudnoće i laktacije.

važna! Nemojte piti kavu i alkohol dan prije sjednice.

Kontraindikacije za lasersko uklanjanje dlaka su u određenoj mjeri slične gore navedenim. Međutim, postoje neke razlike:

 • dijabetes melitus;
 • plava, siva ili crvena kosa;
 • tamnu kožu ili novo dobiveni tan (ako je potrebno, možete koristiti neodimijski laser).

Komplikacije i nuspojave nakon postupka

Obje metode imaju gotovo iste nuspojave, koje se, na sreću, pojavljuju u vrlo rijetkim slučajevima.

Uostalom ako se sjećate protiv kontraindikacija i ispunjavate sve zahtjeve kozmetičara, onda se možete riješiti nuspojava, Međutim, oni se mogu pojaviti, a ovdje je njihov potpuni popis:

 • opekline (javljaju se kada je pogrešan intenzitet zrake svjetlosti ili preplanuo kožu, koja sadrži puno melanina);
 • folikulitis (kako bi se izbjegla upala folikula dlake, nije nužno zloupotrijebiti postupke vode sljedećih nekoliko dana nakon sesije);
 • acneform reakcije (akne na koži, najčešće promatrane kod mladih bolesnika s tamnim kožom);
 • pogoršanje herpes infekcije (Kako biste to izbjegli, morate uzimati antivirusne lijekove nekoliko dana prije sesije) 4
 • alergijske reakcije (očituje se u ljudi koji su alergični na sunčevu svjetlost);
 • oštećenja oka (ovo se može izbjeći nošenjem posebnih sigurnosnih naočala tijekom sjednice);
 • paradoksalna hipertrikoza (ovaj nuspojava se vrlo rijetko opaža, događa se ako se kosa ozrači snopom s niskim intenzitetom, kao rezultat toga, vlasi ne padaju, nego naprotiv, počinju aktivno rasti.
 • hiperhidroza, bromhidroza (kršenje funkcionalnosti znojnih žlijezda).

važna! Uz nepravilno odabrani intenzitet svjetlosne zrake na koži mogu se pojaviti benigni tumori.

Usporedba cijena

Već smo shvatili razliku između laserskog uklanjanja dlačica i foto depilacije u hardverskom i funkcionalnom smislu. Ali postoji još jedna razlika – cijena. Fotoepilacija je malo skuplja od laserskog uklanjanja dlaka i zahtijeva više sjednica za dobar učinak.

Na primjer Prosječna cijena jedne sjednice uklanjanja dlaka brade ramenima bit će 2000 rubalja, a fotoepilacija – 3500 rubalja. Ali već smo rekli da je druga metoda manje djelotvorna u liječenju brade.

Trošak postupka pod rukama je otprilike isto kao i za bradu. Ali da biste uklonili dlake na nogama ili bedrima obje noge, morate platiti od 7 do 8 tisuća rubalja za lasersko uklanjanje dlaka i za foto epilaciju – za 500-1000 rubalja. više u jednom postupku.

Što je bolje

Da biste razumjeli što je bolje i učinkovitije za vašu kožu: lasersko uklanjanje dlaka (usmjerena laserska zraka) ili foto epilacija, morate analizirati nekoliko čimbenika.

Gdje želite ukloniti dlačice (koja je metoda učinkovitija za određeno područje tijela, objašnjeni smo gore).

Za drugačiju kožu: tamno ili svijetlo; za različite boje kose: svjetlo ili tamno, koriste se različite metode uklanjanja dlaka. Za točan izbor metode morate se posavjetovati s kozmetičarom.

Morate saznati imate li kakvih kontraindikacija s gore navedenih popisa. Ako postoji, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

vijeće! Riješite se stresa prije postupka. Hormoni koji se ističu protiv pozadine u promicanju zrake svjetlosti mogu negativno utjecati na vašu kožu.

I konačno, treba reći da su obje metode zasnovane na istom fizičkom fenomenu, s izuzetkom razlike u valnim duljinama. I laser i fotoepilation savršeno uklanjaju dlake od najproblematičnijih mjesta na tijelu.Nakon što ste završili cijeli proces uklanjanja dlaka jednom od ovih metoda, možete trajno riješiti dlačica na tijelu.

Pogledajte videozapis: Opticki mis VS Laserski mis

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: