Znanstvenici su proučavali biorhythms i identificirali sat koji je opasno za zdravlje

Znanstvenici su proučavali ljudske biorhythme i identificirali sat koji je opasno za zdravlje

Istraživanja provedena od strane znanstvenika na Sveučilištu Cambridge pokazala su, da ljudsko tijelo reagira drugačije na infekcije u različitim vremenima dana. Najranjiviji u kojem se nalazimo jutarnjim satima, Ova se izjava temelji na eksperimentima kod miševa.

Jutro je vrijeme kada je tijelo podložno virusima

Glodavci su bili zaraženi virusom influence, a organizam je ujutro pokazao najmanje otpornost agresivnom agensu. Grana znanstvenog testa bila je i proučavanje bioloških ritmova. Kako se ispostavilo, promjena rasporeda osobe može imati katastrofalne posljedice na njegovu zaštitnu barijeru.

Promjenom radnog rasporeda, čestim putovanjima i zemljama koje posjećuju različitu vremensku zonu vidi se povećani rizik od boli. Prema riječima stručnjaka, pa čak i manje infekcije, napadaju tijelo ujutro, razvija deset puta brže, „hvala”, na što njegovi opasnost se povećava.

Predmet istraživanja također je bio gena BMAL1 – odgovoran za fluktuaciju bioloških ritmova povezanih s promjenom dana i noći. Istraženi gen pokazuje slabu aktivnost ujutro, stvarajući povoljne uvjete za infekciju.

Znanstvenici su također zaključili da se aktivnost BMAL1 značajno usporava zimi, što je uzrok sezonskih virusnih izbijanja. Detaljnija studija o tom pitanju će smanjiti ljudske ozljede od virusa, jačanje imunološkog sustava.

Iako ne postoje lijekovi za infekcije, stručnjaci preporučuju vrlo pažljivo brigu o njihovom zdravlju onim osobama čija su zanimanja povezana s noćnim radom i čestim poslovnim putovanjima. Cijepljenje protiv gripe neće biti suvišno.

Pogledajte videozapis: Kako razviti intuiciju?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: